Finał II edycji konkursu na eko-słodycz - Reporter-24.pl
Wiadomości
wszystkie

Finał II edycji konkursu na eko-słodycz

Aby wziąć udział w konkursie należało przesłać lub przynieść do Wydziału Oświaty Kultury i Zdrowia kartę zgłoszeniową z przepisem na EKO – SŁODYCZ. Przesłane przepisy oceniła Komisja Konkursowa wybierając przepisy, które zakwalifikowały się do drugiego etapu.

Osoby, których przepisy zakwalifikowały się do II etapu konkursu zaprezentowały Komisji Konkursowej swoje ekologiczne słodycze.

Komisja Konkursowa w składzie: Dorota Borzyszkowska Kierownik zespołu ds. dydaktycznych, promocji i turystyki w Tucholskim Parku Krajobrazowym, Malina Śmieszek Członek LGD, Danuta Żelaskowska Szefowa Kuchni Zakładu Aktywności Zawodowej w Tucholi, oceniała wyroby według następujących kryteriów:
a) smak pod względem użycia produktów ekologicznych,
b) wygląd i sposób serwowania.

Komisja wyłoniła miejsca od I do V:
I miejsce- Owsiane sezamki – Karolina Wysocka – Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
II miejsce – Owsiana tarta z jabłkami - Cezary Spławiński – Zespół Szkół Ogólnokształcących w Tucholi
III miejsce- Krem czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem owocowym – Martyna Rytlewska -  Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
IV miejsce – Mrożona sałatka z owoców egzotycznych – Marta Żmich - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
V miejsce – Mini ptysie z ajerkoniakowym kremem – Magdalena Misiak - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi

Komisja wyróżniła:
Wypiek makowy z jabłkami – Kornelia Andrearczyk - Zespół Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi
„Łabądź” na truskawkach – Magdalena Latkowska - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi
Sałatka „Owocowy mix” – Artur Pruszak - Zespół Szkół Licealnych i Agrotechnicznych w Tucholi

Uczestnicy konkursu i ich osoby towarzyszące mogły posmakować wzajemnie swoich wyrobów, które były wyjątkowo smaczne i ekologiczne. Młodzież wymieniła wiedzę i doświadczenia kulinarne na temat użycia produktów ekologicznych w swoich wyrobach oraz zdradziła tajniki dobrego smaku.

Nagrody rzeczowe oraz dyplomy dla wszystkich uczestników II etapu konkursu wręczył Jerzy Kowalik Naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia i Sportu. Nagrody dofinansowane  zostały ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

(mat. powiat.tuchola.pl)