Przepis na pierogi i pstrąga prosto z Kujaw i Pomorza (zdjęcia i film) - Reporter-24.pl
Wiadomości
wszystkie

Przepis na pierogi i pstrąga prosto z Kujaw i Pomorza (zdjęcia i film)

Materiał: przesłany.
 

Dzień dobry,

Pierogi z wiśniami i pstrąg w ziołach to dwa dania z woj. kujawsko-pomorskiego, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wiśniewki w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Więcej szczegółów w załączonej informacji prasowej. W razie dodatkowych pytań, proszę o kontakt.

Film z przygotowywania potrawy przez Koło w ramach warsztatów dostępny jest na kanale You Tube: https://youtu.be/q6Qss-w_1bo

 

Pozdrawiam,
Justyna Klepacz

Konsultant ds. PR


/Users/justynaizycka/Library/Containers/com.microsoft.Outlook/Data/Library/Caches/Signatures/signature_919394848

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Materiał opracowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Przepis na pierogi i pstrąga prosto z Kujaw i Pomorza

 

Pierogi z wiśniami i pstrąg w ziołach to dwa dania z woj. kujawsko-pomorskiego, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wiśniewki w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

 

Uczniowie szkół z woj. kujawsko-pomorskiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Wisienki” z Wiśniewki – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.

 

Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, organizatora projektu.

 

Prowadzący warsztaty – Koło Gospodyń Wiejskich „Wisienki” z Wiśniewki

 

Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW „Wisienki” z Wiśniewki. Koło od blisko 70 lat nie tylko aktywnie działa na rzecz promowania lokalnych tradycji kulinarnych, ale także angażuje się w liczne konkursy, w których zdobywa nagrody i wyróżnienia za przygotowywane potrawy. Jedną z nich jest gęś nadziewana jabłkami. Bogata tradycja działalności tego koła przekłada się na aktywną działalność wśród młodszych mieszkanek okolicznych wsi, a także przekazywanie kolejnym pokoleniom lokalnych tradycji.

 

Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.

 

Pierogi z wiśniami lub kapustą kiszoną z borowikami

 

Jednym z nich są pierogi – wersji wytrawnej jako główne danie obiadowe, czyli z kapusta i borowikami oraz na słodko, jako forma deseru z wiśniami, z których słyną okoliczne sady.

 

Składniki

 

  • ½ kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ½ kg wiśni wypestkowanych
  • 100 g cukru

 

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 200 g borowika suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

 

Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

 

W międzyczasie wydrylować wiśnie. Zasypać je cukrem. Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą lub wiejską śmietaną.

 

Pstrąg w ziołach po krajeńsku

 

Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.

 

Składniki

 

  • 4 pstrągi
  • 100 g masła
  • ½ cebuli
  • 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
  • 1 garść natki pietruszki i cząbru
  • 1 pęczek tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

 

Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.

 

Nagrania video z przygotowania powyższych dań można zobaczyć na: www.produkty-tradycyjne.pl

 

Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich

 

Zanim KGW z Wiśniewki przeprowadziło warsztaty dla uczniów, razem z 17 kołami z woj. kujawsko-pomorskiego wzięło udział w szkoleniach on-line realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Udział w szkoleniu był dla kół okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu m.in. znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych, dziedzictwa regionalnego, krajowych i unijnych systemów jakości żywności, istoty krótkich łańcuchów dostaw, a za ich pośrednictwem promocji produktów, a także możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz poszukiwania źródeł finansowania działalności kół.

Poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich

 

Rozszerzoną tematykę szkoleń dla Kół Gospodyń Wiejskich można znaleźć w nowej edycji Poradnika dla Kół Gospodyń Wiejskich wydanego przez Fundację EFRWP w 2021 roku.

 

Więcej informacji o operacji oraz poradnik do pobrania dostępne są na stronie internetowej Fundacji: www.efrwp.pl

 

W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

 

 

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.