Recenzja książki: Ricki Carroll - Domowy wyrób serów - Reporter-24.pl
Wiadomości
wszystkie

Recenzja książki: Ricki Carroll - Domowy wyrób serów

Na naszej stronie zapoznacie się Państwo z częścią recenzji, całość jest dostępna na stronie lubimyczytac.pl

Jeżeli ktoś z naszych czytelników chciałby zamieścić własną recenzję z przeczytanej książki, to oczywiście serdecznie zapraszamy do współpracy!

Nasze recenzje filmowe w kolejności alfabetycznej

Przyjemne z pożytecznym

Podczas pandemii koronawirusa niejeden z nas próbował w przymusowej izolacji rozwijać się kulinarnie. W moim domu nauczyliśmy się piec wspaniałe chleby według różnych przepisów, ale podejmowaliśmy się także innych eksperymentów – jak przyrządzenie własnego sera i jogurtu. Bardzo żałuję, że w tamtym czasie nie wpadł mi w ręce poradnik „Domowy wyrób serów”. Choć nasze produkty były całkiem smaczne, do wielu efektów trzeba było dochodzić metodą prób i błędów. O ileż lepiej jest skorzystać z cudzego – wieloletniego – doświadczenia!

Autorka wspomnianej publikacji zaczyna od wyjaśnienia, czym jest sztuka tworzenia serów [s. 1–5]. Po tym wstępie możemy się zapoznać z częścią pierwszą, zatytułowaną po prostu „Od czego zacząć” [s. 7–65]. Ricki Carroll omawia w niej składniki potrzebne do produkcji sera, wyposażenie, w które należy się w tym celu zaopatrzyć, oraz techniki stosowane w serowarstwie. Są to niezwykle przydatne informacje, a przedstawiono je w nieskomplikowany sposób. Pomocne mogą się(DALEJ)