Targi Turystyczno - Ogrodnicze „Lato na Wsi” w Minikowie - Reporter-24.pl
Wiadomości
wszystkie

Targi Turystyczno - Ogrodnicze „Lato na Wsi” w Minikowie

12.05.2013 r. w Minikowie, jak co roku odbyły się Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi”. Mimo deszczowej pogody targi odwiedziły tysiące ludzi.

W tym roku zobaczyć można było wystawy: dziedzictwa kulinarnego i  twórczości ludowej powiatów, produktów gospodarstw ekologicznych, ogrodniczą i sprzętu ogrodniczego,  zwierząt futerkowych, drobiu ozdobnego i gołębi oraz psów pierwotnych. Odbył się również konkurs zawodów konnych o GRAND PRIX Minikowa. Można było zobaczyć pokaz kulinarny potraw z karpia ślesińskiego w wykonaniu znanego kucharza Roberta Sowy. Nie zabrakło stoiska powiatu tucholskiego, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, zapoznać się z ofertą turystyczną powiatu i zakupić: ziołomiody, fjut, miodek klonowski, smalec gęsi z wątróbką i boczkiem oraz smakołyki serwowane przez panie z KGW Tuchola. Swoje prace prezentowali uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej z Tucholi.

Przy okazji targów odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. W tym roku odbyły się dwa konkursy na produkt regionalny i potrawę regionalną składającą się z dania głównego i przystawki lub zupy. Z powiatu tucholskiego do rywalizacji przystąpiły: KGW Linówek ze smalcem Boguni i chlebem z Linówka, KGW Brzeźno z kaczką myśliwego i nalewką z czeremchy, KGW Klonowo z miodkiem klonowskim, kociołkiem klonowskim i zupą grzybową, KGW Pruszcz z ajerkoniakiem, KGW Gostycyn z forszmakiem postnym i zupą z gęsich podróbek, KGW Wielki Mędromierz z kaczką faszerowaną i kapustą czerwoną z jabłkiem, KGW Tuchola z banią borowiacką i polewką na maślance z pierogami panieńskimi. Pierwsze miejsce w  kategorii napoje regionalne w podkategorii napoje alkoholowe zajęły panie z KGW Pruszcz za ajerkoniak. W konkursie na potrawę regionalną doceniono polewkę na maślance i pierogi panieńskie przygotowane przez panie z KGW Tuchola, które zajęły drugie miejsce. Wyróżnienie otrzymały KGW Gostycyn i KGW Klonowo. Nominację do perły otrzymało KGW Tuchola za banię borowiacką.

(ODR Minikowo Biuro Powiatowe w Tucholi)
(mat. Starostwo Powiatowe w Tucholi)