Recenzja książki: Bee Wilson – Tak dziś jemy. Biografia jedzenia - Reporter-24.pl
Wiadomości
wszystkie

Recenzja książki: Bee Wilson – Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Na naszej stronie zapoznacie się Państwo z częścią recenzji, całość jest dostępna na stronie lubimyczytac.pl

Jeżeli ktoś z naszych czytelników chciałby zamieścić własną recenzję z przeczytanej książki, to oczywiście serdecznie zapraszamy do współpracy!

Nasze recenzje filmowe w kolejności alfabetycznej

Jedzenie – pokarm dla duszy, trucizna dla ciała?

Jedzenie to temat, który zawsze jest na czasie. Dotyczy bowiem każdego z nas, niezależnie od naszego pochodzenia, koloru skóry, orientacji seksualnej czy wyznawanej religii. Każdy przecież musi jeść, żeby żyć. Ale czy poświęcamy wystarczająco dużo uwagi na to, co ostatecznie trafia na nasze talerze?

Jeszcze nie tak dawno temu największą bolączką rządów na całym świecie był powszechny problem głodu. Każdy z nas zapewne słyszał opowieści dziadków czy rodziców o skąpych racjach żywnościowych w czasach II wojny światowej, czy też niekończących się kolejkach do pustych sklepów w okresie PRL-u. Od tamtych mrocznych czasów nie minęło wiele lat. Już dziś jednak te historie bardziej niż rzeczywistość przypominają nam tło jakiejś przedziwnej powieści fantastycznej. Mamy bowiem niemal nieograniczony dostęp do tak różnorodnych produktów żywnościowych ze wszystkich stron świata, o jakich naszym przodkom nawet się nie śniło. Problem głodu nie zniknął całkowicie, ale udało nam się znacznie ograniczyć(DALEJ)